Broodjeaap.nl
       
           
      Home  -   Contact  -   Favorieten  -   Links  -   Anekdotes.net  -   Da-vinci-code.nl  -   Feit-of-fabel.nl  -   Webliefde.nl  -   Zuinig-met-energie.nlHond voorkomt vliegramp
Rome - Op het vliegveld Fiumicino van Rome heeft een hond een dreigende vliegramp op het nippertje voorkomen. Een Boeing 737 dreigde met open laadklep te starten, toen een hondje dat in de laadruimte werd vervoerd, zich uit zijn kooi wist te bevrijden. De hond sprong uit het vliegtuig en liep over de landingsbaan achter het taxiende toestel aan waarin zijn baasje zat.

De hondenbezitter zag zijn huisdier buiten lopen en wees de bemanning van het toestel erop dat er iets mis was. Zo werd de open laadklep nog net op tijd ontdekt, aldus de krant la Repubblica vrijdag. Vliegen met een open laadklep kan leiden tot zware problemen met de cabinedruk en tot het neerstorten van het vliegtuig. Het incident donderdag werd mogelijk door een combinatie van fouten en slordigheden.

Het bagagebedrijf noch de piloot had gecontroleerd of de laadklep dicht was. Het hondje zat in een kooi die met plakband was dichtgeplakt; zo kon hij makkelijk ontsnappen.

Waar of niet waar?
Aldus het verhaal dat in augustus 2007 wereldwijd in de kranten stond. Namen worden niet genoemd. Wel wordt als bron de betrouwbare Italiaanse krant La Republica opgevoerd. Maar is het verhaal ook waar?

Laten we de kansberekening er eens op los laten. De kans dat een hond uit een kooi ontsnapt is erg klein. Het zal vast wel eens gebeuren, maar luchtvaartautoriteiten houden scherp toezicht op kooien. Een loslopend huisdier in een vliegtuigvrachtruim is immers zeer onwenselijk. De ondeugdelijke kooi zou dus langs allerlei laders moeten zijn gegaan.

Wat pleit voor dit verhaal is dat het zich op Fiumicino afspeelt. In Rome tilt men niet zo zwaar aan de regels. Het zou dus kunnen. De kans dat een vrachtdeur niet goed is afgesloten is zeer klein. De kans dat hij gewoon open blijft is nog kleiner. De kans dat dit gebeurd terwijl een hond uit zijn kooi ontsnapt wordt dan wel heel bijzonder klein. Maar laten we aannemen dat dit toch is gebeurd.

De hond zou van circa 2 meter hoog naar beneden moeten zijn gesprongen schat ik. Wellicht uit een rijdend toestel, dat wordt niet duidelijk. De kans dat een hond dat doet is niet erg groot. Je kunt je de vraag stellen wat een hond zou doen als hij op een taxiplaats voor vliegtuigen komt. Ik denk dat de hond gedesorienteerd zal zijn en niet direct de associatie maakt dat in het vliegtuig zijn baasje zit. Maar misschien rent hij ook achter rijdende auto’s aan en ziet hij het vliegtuig als een mooie uitdaging.

Stel dat hij achter het vliegtuig aan rent, dan moet hij dat doen met een snelheid van circa 50 km per uur (ongeveer de snelheid van een taxiend vliegtuig). Voor een hondje is dat niet waarschijnlijk. Zeker niet een kilometer lang. (zo lang is de gemiddelde afstand schat ik van een taxiplatform naar een startbaan). Al met al erg onwaarschijnlijk.

Dan in het vliegtuig. "De hond rende achter het vliegtuig aan" De kans dat een passagier aan de juiste zijde van het vliegtuig, aan een raampje zit zonder uitzicht op de vleugel (dan zie je immers niks en voorin in het vliegtuig wordt het zicht naar achteren door de vleugel belemmerd) is relatief klein, maar wel heel goed mogelijk. Maar de hoek waarmee je naar beneden kunt kijken is echter klein. De hoek waarmee je naar achteren kunt kijken is nog veel kleiner. De kans dat de passagier zijn hond achter het vliegtuig aan ziet rennen is mijns inziens praktisch nihil.

Tot slot het sluiten van de deur van het vrachtruim. Dit is een cruciale handeling en grondpersoneel wordt hier goed op getraind. De kans dat dit niet goed gebeurd is dus zeer klein. Als het vrachtruim niet goed dicht of in dit geval open is, gaan er alarmen af in de cockpit.

In een 737 zitten twee piloten. Dat een piloot een dergelijk alarm negeert is ondenkbaar, maar dat beiden dit alarm negeren? De kans dat zo’n alarm faalt is zeer klein. En zelfs als het alarm had gefaald, zou er dan niemand op het vliegveld hebben gezien dat er een vliegtuig van het taxiplatform vertrekt met een open vrachtdeur??? Mijn conclusie kan alleen maar zijn dat dit verhaal niet waar is!

Tekst: Vincenzo d'Urzo

Rob van der Ven mailt nog:
Mooie analyse over het hondje dat weet zijn baasje in het vliegtuig te waarschuwen dat het laadruim van het vliegtuig open staat. Ik heb nog een aanvulling op de kans dat de piloten niet reageren op een alarm; hoe groot acht je de kans, dat diezelfde piloten de start afbreken wanneer een passagier bij hen aanklopt en vertelt dat zijn hondje buiten staat te blaffen en dat dat alleen maar kan omdat ze zijn vergeten te controleren of hetlaadruim was gesloten?

< < < Terug < < <© Copyright Broodjeaap.nl