Broodjeaap.nl
       
           
      Home  -   Contact  -   Favorieten  -   Links  -   Anekdotes.net  -   Da-vinci-code.nl  -   Feit-of-fabel.nl  -   Webliefde.nl  -   Zuinig-met-energie.nlDe trouwe herdershond
Een boer heeft een grote duitse herder. Zijn vrouw en hij zijn erg dol op het beest, en het beest op hen. Ook is de hond erg intelligent. Als de boer zonder drinken op het land staat, gaat de hond met zijn drinkkruik terug naar de boerderij en laat hem vullen door de boerin en brengt hem weer terug.

Op zekere dag krijgen de boer en boerin een baby. De hond is bij het kind niet weg te slaan. Als er iets is, waarschuwt de hond meteen. Op zekere dag moet de boerin naar de markt, en de boer heeft nog drukke bezigheden op het land. "Geen probleem", denken ze. "De hond waarschuwt wel als er iets is en de baby slaapt toch." Dus blijft de baby alleen achter, samen met de trouwe herdershond.

Na een tijdje komt de boer terug naar huis. In de gang ligt de hond, zijn bek helemaal onder het bloed. Geschrokken vliegt de boer naar boven en daar ligt de baby in een bebloed ledikantje.

De boer aarzelt niet. Hij pakt zijn geweer en schiet de hond dood. Vervolgens gaat hij terug naar de baby bekijkt het nog eens goed. De baby is ongedeerd en slaapt. Hij pakt het kind uit de wieg en ziet in het bed een grote rat liggen. Doodgebeten door de hond.

Waar of niet waar?
Dit verhaal is een van de oudste verhalen die in omloop zijn. Al in de middeleeuwen werd dit verhaal voor het eerst in boekvrom gepubliceerd. Daarin denkt een ridder ten onrechte dat zijn jachthond zijn kind heeft doodgebeten. Zonder acht te slaan op het copyright, dat vast verlopen is, citeren wij kloek en koen:

"Die ridder wort seer toernich ende ghinc in den sael. Die ridder toech uut sijn swaert ende sloegh den hont met enen slaghe sijn hoeft of."

De oorsprong van het verhaal zou wel eens kunnen liggen in Wales. Daar ligt het plaatsje Beddgelert. Letterlijk vertaald: graf van Gelert. Gelert was de hond van een prins Llewelyn, die op een dag zijn trouwe hond op zijn kind liet passen terwijl de prins op jacht ging. Bij terugkomst hoort de prins zijn hond niet zoals anders vrolijk op hem af komen rennen, maar hij ziet zijn hond onder het bloed aan komen strompelen. Het kind is niet terug te vinden, en de prins gaat er van uit dat het kind doodgebeten is door de hond. De prins schiet met een pijl de hond dood, en op dat moment hoort de prins zijn kind zachtjes huilen. Naast het kind ligt een door de hond ( Gelert dus) doodgebeten wolf. Overmand door verdriet maakt de prins een graf voor Gelert,en noemt de plaats Beddgelert; graf van Gelert.

Martin Kreeft stuurde aanvullende informatie en meldt: Dit thema is ook gebruikt door Disney in de klassieker "Lady en Vagebond". Ook daar sluipt een rat de babykamer in. Lady (de deftige hond van de familie) ziet dat en samen met de zwerver Vagebond gaat ze het beest te lijf.

De oppas van de familie komt binnen, trekt uiteraard de verkeerde conclusie en Vagebond wordt afgevoerd naar het asiel. Dan komt het echte baasje terug en Lady kan aan hem duidelijk maken dat hij mee moet komen. Dan zien ze de dode rat. In een dolle race wordt vervolgens de asielwagen ingehaald en Vagebond gered.

Will van Broekhoven stuurde een variatie op dit verhaal: Er was een boer die ver van de stad woonde met zijn vrouw, baby en zijn trouwe hond. toen de boer en zijn vrouw in bed lagen hoorden ze opeens hun baby krijsen en de hond, die in haar kamer sliep, blaffen. Toen de boer de kamer inliep zag hij dat er een stukje van zijn dochtertjes oor afgebeten was. De boer was razend op zijn hond, maar kon het niet over z`n hart verkrijgen om hem af te maken.

De tweede nacht hoorde hij z`n dochtertje weer krijsen en de hond blaffen. weer was er een stukje van haar oor af. De boer schoot z`n hond dood.

De derde nacht werd de boer weer wakker door gekrijs van zijn dochter. Hij liep haar kamer in en weer was er een stukje van haar oor af. Naast het bed zat een rat.

Omgekeerd komt het ook wel eens voor. Onderstaand bericht stond in de komkommer-zomer van 2003 in de krant:

MOSKOU - Een Russische man heeft woensdag de prijs betaald voor het goed trainen van zijn waakhond. De man had een hartaanval gekregen, maar zijn waakse Staffordshire weigerde het ambulancepersoneel toe te laten.

De politie schoot de hond uiteindelijk dood, maar toen had het baasje al het leven gelaten, aldus een politiewoordvoerder woensdag vanuit Celjabinsk in de zuidelijke Oeral.

< < < Terug < < <© Copyright Broodjeaap.nl