Broodjeaap.nl
       
           
      Home  -   Contact  -   Favorieten  -   Links  -   Anekdotes.net  -   Da-vinci-code.nl  -   Feit-of-fabel.nl  -   Webliefde.nl  -   Zuinig-met-energie.nlPoema blijkt kat

Het was deze zomer groot komkommer-nieuws: Op de Veluwe was een poema ontsnapt. Precies op de dag dat de herfst begint, lijkt de zomer-komkommer te zijn ontrafeld: de poema in kwestie is een grote verwilderde kat, meldt De Gelderlander. Dat blijkt volgens bioloog Gerrit Jansen uit scherpe foto's die de Arnhemse natuurfotograaf Otto Faulhaber afgelopen maandag van het dier maakte.

Op de foto is de wilde kat te zien aan de Hulhorstweg in Beekbergen, in de buurt van Apeldoorn. Hij zit rustig in het gras, terwijl een eindje verderop een 'normale' huiskat zit. Hierdoor is ook goed te zien hoe groot de wilde kat is.

Faulhaber: "Een zwarte kat met lichtgele ogen. Anderhalf keer groter dan een gewone huiskat. Zeker dertig tot veertig centimeter hoog. Zo'n vijftig tot zestig centimeter lang, exclusief staart van twintig tot dertig centimeter."

Volgens hem is daarmee de ontmaskering definitief een feit. Winnie de Poema blijkt Winnie de Poes. Faulhauber noemt de verschijning desondanks imponerend. "Zoiets heb ik nog nooit gezien."

Faulhaber zag hoe Winnie een prooi, "een muis of mol", verschalkte. Vervolgens verdween deze kat, en waarschijnlijk kater, in een bosrand, grenzend aan akkers met mais.

Al eerder waren er bij biologen grote twijfels of het hier werkelijk om een poema ging. Bioloog Marc Damen van dierenpark Burgers Zoo verklaarde na het zien van (onscherpe) foto's in juli al dat het beest veel te klein was om een poema te kunnen zijn. "Ik hou het op een grote kat."

De vermeende poema werd groot nieuws door de grootschalige jacht op de Ginkelse Heide bij Ede, door politie, Koninklijke Marechaussee en mobiele eenheid. Ook door de inschakeling door Ede en Apeldoorn van roofdieropvang Stichting Pantera.

Bij Pantera ziet men vooralsnog geen aanleiding om haar standpunt te wijzigen. "Ik ken het verhaal, maar ik heb de foto's nog niet gezien", aldus een woordvoerder van Pantera tegenover Broodjeaap.nl. "Wij krijgen iedere dag nog steeds vier a vijf meldingen binnen van mensen die zeggen dat ze 'iets' gezien hebben. Voorlopig gaan wij ervan uit dat het hier niet om hetzelfde beest gaat."

Ook bioloog Marc Damen houdt de mogelijkheid open dat het dier dat deze week gefotografeerd is, een ander beest is dan het dat in juni werd gezien. Desalniettemin gelooft Damen absoluut niet dat er een poema op de Veluwe rondstruint. "Ik heb nog steeds geen enkel bewijs gezien", aldus de bioloog.

< < < Terug < < <© Copyright Broodjeaap.nl