Broodjeaap.nl
       
           
      Home  -   Contact  -   Favorieten  -   Links  -   Anekdotes.net  -   Da-vinci-code.nl  -   Feit-of-fabel.nl  -   Webliefde.nl  -   Zuinig-met-energie.nlBroodje Aap Kwis V - antwoorden

1.Struisvogels die zich bedreigd voelen, steken hun kop in het zand.

Niet waar.
Bij het bestuderen van meer dan 20.000 struisvogels gedurende de laatste 80 jaar, is er geen enkel geval vastgesteld waarbij een struisvogel zijn kop in het zand stak.
Als struisvogels zich bedreigd voelen, gaan zij plat op de grond liggen, in de hoop dat hun tegenstander hen aanziet voor iets oneetbaars. Een struisvogel is overigens niet zo heel snel bang. Door te slaan met zijn poten kan hij een mens met gemak doden.


2.Na je dood blijven je nagels en je haar groeien.

Niet waar.
Na de dood droogt de huid uit. Daardoor lijkt het alsof nagels en (baard-)haar groeien.


3.Door het eten van maanzaad, kunnen mensen 'positief' worden bij een drugstest.

Waar
Opiaten zoals morfine en codeine kunnen tot 48 uur na gebruik worden teruggevonden in urine. Maanzaad wordt gewonnen uit papaver. Dezelfde plant die ook gebruikt wordt voor de vervaardiging van morfine en heroine.
In de VS zijn drugstest voor werknemers een redelijk normaal verschijnsel. Enkele jaren geleden werd een politie-agent geschorst nadat uit een drugstest bleek dat hij drugs gebruikt had. De agent ontkende in alle toonaarden. Nader onderzoek leerde dat een paar maanzaadbroodjes de boosdoener waren.


4. Volgens de Zoological Record bestaat de marsupilami echt.

Raar maar waar.
De Zoological Record geldt wereldwijd als zoologische bijbel en ook de Martsupilami staat erin. De officiele Latijnse naam van het diertje luidt: Marsupilami Franquini Quintart.

De Belgische bioloog en stripliefhebber Alain Quintart besloot voor de grap het dier wetenschappelijk te beschrijven in het tijdschrift 'Bulletin des Naturalistes'. Zijn verhandeling over het eierleggende zoogdier dat uitsluitend voorkomt op het eiland Palombie was zo overtuigend, dat het onmiddellijk werd overgenomen door de Zoological Record.


5. Het scheelde in 1795 maar een stem, of Nederlands was de officiele taal van de Verenigde Staten geworden in plaats van Engels.

Niets van waar.
Er is nooit gestemd over de officiële taal van de Verenigde Staten. Wel is in het Amerikaanse congres een paar keer aan de orde gekomen of wetten niet alleen in het Engels, maar ook in het Duits gepubliceerd dienden te worden. Als er in de VS 18e en 19e eeuw al een andere taal dan Engels gesproken werd, dan was dat, gezien het grote aantal Duitse immigranten, Duits en niet Nederlands.


6. Kelloggs Cornflakes zijn uitgevonden om masturbatie en seksuele opwinding bij kinderen en jong-volwassenen tegen te gaan.

Echt waar.
De bedenker van Cornflakes was John Harvey Kellogg. Deze zwaar gelovige man leefde in de zeer puriteinse 19e eeuw. In die tijd zag men masturbatie als een grote zonde.
Om masturbatie tegen te gaan bedacht Kellogg een ontbijt met ingredienten die in de 19e eeuw bekend stonden om hun lust remmende werking. Het resultaat draagt nog altijd de naam van de bedenker: Kelloggs Cornflakes.


7.Visregens en kikkerregens zijn normale meteorologische verschijnselen die regelmatig voorkomen.

Waar.
Het komt niet zo heel erg vaak voor, maar soms valt er meer uit de lucht dan alleen regen. Het verschijnsel komt waarschijnlijk voort door wervelwinden en tornado's, maar helemaal zeker is dat niet. Er zijn behoorlijk wat voorbeelden waarbij er kikkers, vissen, inktvissen en zelfs krokodillen uit de lucht komen vallen. Een selectie:

* De inwoners van het Griekse Naphlion werden in mei 1981 opgeschrikt toen er opeens honderden groene kikkertjes uit de lucht kwamen vallen. De kikkersoort kwam alleen voor in Noord-Afrika.

* Nellie Straw uit het Engelse Sheffield reed in 1995 door Schotland toen ze in een zware storm terecht kwam. Samen met de zware regen, werd haar auto ook getroffen door honderden kikkers.

* In 1989, in het Australische Ipswich werd de voortuin van Harold Degen bezaaid met meer dan 800 sardientjes tijdens een lichte regen.

* Een Koreaanse visser werd voor de kust van de Falkland Eilanden bewusteloos geslagen door een bevroren inktwis die op zijn hoofd viel.


8.De Verenigde Staten had ooit een keizer: Keizer Norton I.

Waar.
Abraham Joshua Norton was de eerste en ook meteen de laatste keizer die de VS kende. Norton leefde in de 19e eeuw in San Fransisco. Nadat een poging snel rijk te worden jammerlijk faalde, (Norton kocht al het rijst in de stad op, waardoor de prijs van rijst astronomische vormen aannam. Helaas arriveerde er juist toen twee schepen uit Japan, afgeladen vol met rijst waardoor de prijs weer kelderde) riep de berooide Norton zichzelf op 17 september 1859 uit tot keizer.

De zelfuitgeroepen keizer werd door niemand echt serieus genomen, maar werd wel door de hele bevolking van San Fransisco geaccepteerd. Zo kon hij in de beste restaurants van de stad gratis eten. De restaurants maakten vervolgens reclame met het feit dat hun restaurant door 'de keizer' regelmatig werd bezocht. Die truc werkte ook in kroegen, concertzalen en andere gelegenheden die de keizer met een bezoek vereerde.

Het is niet bekend of Norton werkelijk geloofde dat hij keizer was. Feit is wel dat heel San Fransisco gedurende twintig jaar het spel meespeelde. De inwoners hielden werkelijk van hun keizer. Toen Norton in 1880 stierf, kreeg hij een 'Staatsbegrafenis' die meer dan 30.000 mensen op de been bracht.


9.De band 10CC is genoemd naar de hoeveelheid sperma die vrijkomt bij het klaarkomen.

Niet waar.
Platenproducer Jonathan King droomde ooit dat hij een band onder contract had die op nummer 1 stond in zowel de VS als Groot-Brittannië. Die band had de rare naam 10CC. Toen King vervolgens een band zonder naam in de studio had voor een plaatopname, noemde hij de band 10CC.


10. In China worden Sint Bernhardhonden gefokt voor consumptie.

Waar.
Er zijn in Azie tamelijk veel landen waar honden worden gegeten. In China vinden ze vooral Sint Bernhard honden erg lekker.

< < < Terug < < <© Copyright Broodjeaap.nl