Broodjeaap.nl
       
           
      Home  -   Contact  -   Favorieten  -   Links  -   Anekdotes.net  -   Da-vinci-code.nl  -   Feit-of-fabel.nl  -   Webliefde.nl  -   Zuinig-met-energie.nl



Broodje Aap Kwis VII - antwoorden

Een gedeelte van de vragen (en de antwoorden) in deze kwis komt uit de Encyclopedie van Misvattingen die wetenschapsjournalist Hans van Maanen in 2002 schreef.


1.Ronald Reagan werd ooit afgewezen als lid van de Amerikaanse Communistische partij. De communisten vonden hem te dom.

Waar.
De toenamlige acteur Ronald Reagan meldde zich in 1938 aan als lid van de Amerikaanse Communistische Partij in Hollywood. De kameraden vonden Reagan niet slim genoeg en weigerden hem als lid.

Volgens Reagan zelf ontdekte hij na zijn afwijzing al snel hoe verderfelijk het communisme eigenlijk was. Als president werd hij later vermaard om zijn communistenhaat.


2.De Duitse bondskanselier Gerhard Schroder doofde in Jerusalem de eeuwige vlam die de 6 miljoen omgekomen joden in de tweede wereldoorlog herdenkt.

Waar.
De Duitse bondskanselier Gerhard Schroder bracht eind oktober 2000 een beladen bezoek aan Yad Vashem. Schroder was met premier Barak bij het monument toen hij per abuis de hendel aanraakte die de hoogte van de gasvlam regelt.

De vlam doofde meteen. De toegesnelde Barak kreeg het vuur niet meer aan. Uiteindelijk moest een technicus met een aansteker de vlam weer ontsteken.


3.De borsten van Marie-Antoinette hebben model gestaan voor de vorm van het champagneglas.

Niet waar
Het is een hardnekkige legende dat champagneglazen gevormd zijn naar de borsten ("de linkerborst" volgens sommige echte deskundigen) van de Franse koningin Marie-Antoinette. De glazen zouden zo gevormd zijn zodat iedereen op de gezondheid van Marie-Antoinette kon drinken.

Het is een mooi verhaal, maar het is niet waar. Champagneglazen werden ongeveer honderd jaar voor de geboorte van Marie-Antoinette al ontworpen in Engeland.


4. Lemmingen storten zich bij overbevolking massaal in zee.

Niet waar.
Wanneer een kolonie lemmingen te groot wordt en er te weinig voedsel is voor alle dieren, gaan lemmingen wel trekken. Maar moedwillig massaal zelfmoord plegen door van rotsen in zee te springen, doen ze niet. Lemmingen kunnen trouwens goed zwemmen.

De Encyclopedie van Misvattingen meldt nog:
"Alleen om de legende in stand te houden, liet Walt Disney enkele honderden lemmingen van de rotsen afduwen. In de natuurfilm White wilderness uit 1958 storten lemmingen van grote hoogte in zee.

Een Canadese televisieproducer (Brian Vallee) ontdekte in 1983 dat de film was geschoten in Alberta, een gebied zonder lemmingen. Werknemers van Disney kochten lemmingen en zetten de diertjes op locatie op een grote draaischijf vol sneeuw. Zorgvuldig geredigeerde opnmen, wekten de indruk van lange barre tochten.

Vervolgens namen ze de lemmingen mee naar een overhangende rots boven een rivier, zodat de camera er goed bij kon. Toen de lemmingen niet wilden springen, hielp de filmploeg ze een handje, aldus Vallee."


5. Een mens bestaat voor negentig procent uit water.


Niet waar.
Een mens bestaat voor meer dan de helft uit water. Negentig procent is echter veel te veel. Afhankelijk van grootte en gewicht, ligt het percentage water bij de meeste volwassenen tussen de 50 en 60 procent.

Bron: Encyclopedie van Misvattingen.


6. De keizersnede is genoemd naar Julius Caesar, die via een keizersnede geboren werd.

Niet waar.
In ieder geval: waarschijnlijk niet waar. Helemaal zeker weet niemand het, maar waarschijnlijk stamt de benaming keizersnee (in medisch Latijn sectio Caesarea) van het Latijnse woord 'Caedere': snijden.

Al lang voor Caesar werden kinderen die via een keizersnede geboren werden, 'caesones' genoemd.

Bron: Encyclopedie van Misvattingen.


7.Negen maanden na de stroomstoring in New York, was er een 'baby-boom'.

Niet waar.
Op 9 november 1965 viel in heel New York urenlang de stroom uit. Volgens de legende leiddde dit negen maanden later tot een geboortegolf. In 1966 brachten enkele New Yorkse kranten dit verhaal prominent op de voorpagina. Het lijkt dus waar.

De Amerikaanse demograaf J. R. Udry vergeleek in 1970 de geboortestatistieken van 1966 met die va n voorgaande jaren en concludeerde dat er geen verschil was met andere jaren.

Bron: Encyclopedie van Misvattingen.


8.De Bastille in Parijs sneuvelde niet tijdens de revolutie, maar werd afgebroken door een sloopbedrijf.

Waar.
De bestorming van de Bastille op 14 juli 1789 was het begin van de Franse revolutie. Alle gevangenen werden bevrijd en het woedende gepeupel brak het gebouw tot de grond toe af.

Dat is het verhaal dat veel mensen op school geleerd hebben. Er klopt alleen weinig van.

Aan het eind van de 18e eeuw was de Bastille een comfortabele gevangenis voor aristocraten die zich hadden gedragen. Het immense gebouw was onrendabel en stond al tijden op de nominatie om gesloopt te worden.

Op 14 juli 1789 verzamelde zich een woedende menigte voor de Bastille. Het gerucht ging dat koning Lodewijk XVI een beleg voorbereidde en het volk dacht de wapens uit de Bastille nodig te hebben.

De commandant van de Bastille gaf zich samen met de vijftig man bewaking over in ruil voor een vrije aftocht. De poorten werd geopend en de Parijzenaars plunderden de gevangenis.

Pas na een paar uur kwam iemand op het idee om de gevangenen (zeven in totaal) te bevrijden. De volgende dag werd begonnen met de sloop van de gevangenis. Niet door het volk van Parijs, maar door een keurig slopersbedrijf.

Bron: Encyclopedie van Misvattingen.


9.De dierenriem kent eigenlijk 13 tekens. Tussen Schorpioen en Boogschutter hoort oorspronkelijk nog het teken van de Slangendrager.

Waar.
Wie tussen 29 november en 17 december geboren is, is eigenlijk geen Schorpioen, maar een Slangendrager. Slangendragers zijn 'hulpvaardig en vriendelijk'.

De Slangendrager is om onduidelijke redenen het vergeten sterrenbeeld van de dierenriem. Toen de Babyloniers duizenden jaren geleden de dierenriem ontwierpen, hebben ze de Slangendrager niet meegeteld. Het dertiende teken werd weggemoffeld.

De verduistering is des te opmerkelijker omdat de zon in feite veel langer in de Slangendrager staat dan in bijvoorbeeld Schorpioen.

Bron: Encyclopedie van Misvattingen door wetenschapsjournalist Hans van Maanen.


10. 'Melba toast' en 'Peche Melba' zijn genoemd naar de Australische soprane Nellie Melba.

Waar.
Auguste Escoffier was aan het eind van de negentiende en het begin van de twintigste eeuw een wereldberoemde chefkok. Escoffier hield van toneel en opera. Om die liefde uit te dragen, noemde hij een aantal van zijn gerechten naar beroemde zangeressen en toneelspeelsters.

'Peche Melba' en 'Melba Toast' zijn twee gerechten die iedereen nu nog steeds kent onder de naam die Auguste Escoffier bedacht. De gerechten zijn inderdaad genoemd naar Dame Nellie Melba die in haar tijd een van de beroemdste operazangeressen ter wereld was.

Een ander gerecht van Auguste Escoffier is genoemd naar koningin Wilhelmina: Fraises Wilhelmine. Dit dessert bestaat uit in sinaasappelsap, poedersuiker en kirsche gemarineerde aardbeien. Het wordt geserveerd met slagroom gezoet met vanillesuiker.

< < < Terug < < <



© Copyright Broodjeaap.nl