Broodjeaap.nl
       
           
      Home  -   Contact  -   Favorieten  -   Links  -   Anekdotes.net  -   Da-vinci-code.nl  -   Feit-of-fabel.nl  -   Webliefde.nl  -   Zuinig-met-energie.nlDe herkomst van het woord 'Quiz'
Volgens de legende was er aan het eind van de achttiende eeuw een Ierse theater-eigenaar met de naam James Daly, die met een vriend de weddenschap aanging dat het hem zou lukken om binnen 24 uur een woord te introduceren in de Engelse taal dat door iedereen gebruikt zou worden.

Daly huurde een aantal straatjongens in, die hij overal in de stad het nonsens-woord 'quiz' op liet schrijven. Binnen een dag had iedereen het erover. Veel mensen dachten dat het een soort test was, omdat niemand de betekenis van het woord scheen te kennen. Daly won zijn weddenschap, en het Engels was een woord rijker. Quiz: een soort test.

Waar of niet waar?
Het is een leuk verhaal maar linguisten zijn het er over eens dat het woord quiz komt uit een Engels dialect. "To quiset" betekende ondervragen. De Engelsen hebben het naar alle waarschijnlijkheid weer overgenomen uit het Latijn: Qui (wie).

Dit verhaal komt ook voor in het boek van Pietje Bell waarin Pietje via zijn clubje "de zwarte hand" het onderwerp van de stad werd door door de hele jeugd van de stad zwarte handen overal achter te laten. Dit in verband met een weddenschap die Pietje had aangegaan met een krantendirecteur om het onderwerp van de stad te worden.

< < < Terug < < <© Copyright Broodjeaap.nl