Broodjeaap.nl
       
           
      Home  -   Contact  -   Favorieten  -   Links  -   Anekdotes.net  -   Da-vinci-code.nl  -   Feit-of-fabel.nl  -   Webliefde.nl  -   Zuinig-met-energie.nl



Strandvliegtuigjes
Om vliegtuigen niet te hinderen, wordt toeristen op het strand van Sint Maarten verzocht vooral rustig te blijven liggen en niet te gaan staan...

Waar of niet waar?
Wanneer je de foto's ziet, ben je geneigd meteen te denken aan Photoshop, maar dat is hier niet het geval. De foto's zijn honderd procent echt.

Het Caraibische eiland Sint Maarten is niet zo groot. Grote vliegtuigen zoals 747's hebben dan ook iedere meter landinsbaan van het Juliana Vliegveld nodig om op tijd tot stilstand te komen. Aangezien de landingsbaan van het vliegveld meteen na het strand begint, naderen de vliegtuigen het eiland extreem laag.

Nog niet overtuigd van het waarheidsgehalte van deze foto's? Hier, hier en hier vind je meer foto's. Hier vind je video's.


Sint Maarten/Saint Martin
Er is nog een aardig verhaal over de geschiedenis van Sint Maarten:
Het eiland Sint Maarten kent een Frans en een Nederlands deel. Bijna tweederde van het eiland wordt bestuurd door de Fransen, terwijl het eiland voor ongeveer een derde deel behoort bij de Bovenwindse Eilanden van de Nederlandse Antillen. Deze curiositeit is het gevolg van de (her-)ontdekking van Sint Maarten aan het begin van de 17e eeuw.

Sint Maarten werd op 11 november 1493 ontdekt door Columbus. De Spanjaarden deden niets met het eiland, maar in 1630 stuurden Frankrijk en Nederland onafhankelijk van elkaar een schip naar het eiland met de bedoeling er een kolonie te stichten.

De Fransen en Nederlanders arriveerden er tegelijkertijd. Wat nu? De schepen waren allebei bewapend met kanonnen en een bloedige strijd om het eiland lag dan ook voor de hand. De kapiteins besloten het anders op te lossen en het eiland eerlijk en vreedzaam in tweeen te delen.

Maar hoe deel je een eiland dat je niet kent in tweeen? Heel simpel. Een Franse matroos werd rechtsaf over het strand gestuurd, een Nederlandse matroos volgde de kustlijn aan de linkerkant. Waar de twee elkaar zouden treffen zou de scheidslijn liggen.

Je zou denken dat dit automatisch tot een eerlijke verdeling zou moeten leiden. Maar waarom is het Franse deel dan toch zoveel groter dan het Nederlandse deel? Nou: volgens de overlevering werd de Franse matroos uitgerust met proviand en water voor twee dagen. De Nederlandse matroos kreeg een vaatje jenever mee.

< < < Terug < < <



© Copyright Broodjeaap.nl