Broodjeaap.nl
       
           
      Home  -   Contact  -   Favorieten  -   Links  -   Anekdotes.net  -   Da-vinci-code.nl  -   Feit-of-fabel.nl  -   Webliefde.nl  -   Zuinig-met-energie.nlDe exploderende walvis
In de buurt van het kustplaatsje Florence in de staat Oregon in de Verenigde Staten spoelt op een gegeven moment een walvis aan. Een grote. De walvis is dood en begint na een paar dagen behoorlijk te stinken. Maar eigenlijk weet niemand in het dorpje wat ze met het beest aanmoeten. Dan komen ze op het geniale idee om de walvis met behulp van dynamiet op te blazen.

Het idee was simpel maar doeltreffend: er zou zo'n grote hoeveelheid dynamiet gebruikt worden, dat de walvis in kleine stukjes zou worden opgeblazen. De meeuwen zouden deze stukjes vervolgens oppikken. Het leek een goedkope en briljante manier om van het kadaver af te komen.

In totaal wordt meer dan 500 kilo dynamiet onder de walvis aangebracht. Dat wordt op zo'n manier gedaan dat de meeste stukken in de richting van de zee geworpen zouden worpen.

Wat volgt laat zich het best uitleggen door de gebeurtenissen te beschrijven die door een cameraploeg van KATU Channel 2 op film werden vastgelegd. Een columnist noemde het ooit "the most wonderful event in the history of the universe". Na de knal is eerst niets anders te zien dan een berg bruine (zand) en rode (walvis) smurrie. Daarna hoor je toeschouwers klappen en juichen, maar na een paar seconden verandert de toon en zijn er ook andere geluiden te horen. Zoals 'splut'. Een vrouw schreeuwt: "Er komen stukken... MIJN GOD!". Even later wordt de cameralens met smurrie bedekt.

Gewonden vielen er niet. Wel werd een auto total loss verklaard nadat er een stukje walvis op terecht was gekomen.

Waar of niet waar?
Het gebeurde op 12 november 1970 in Florence, Oregan (VS). Het hele evenement zou waarschijnlijk al lang en breed vergeten zijn als niet iemand het hele filmpje op internet had gezet. Je vindt het filmpje onderaan de pagina.

De reporter in kwestie spreekt daarin de historische woorden: "For the blast blasted blubber beyond all believable bounds."

In 2003 explodeerde in Thailand een aangespoelde walvis als gevolg van verrotting onderweg naar een laboratorium. Diverse mensen in de buurt van de walvis raakten gewond.

< < < Terug < < <© Copyright Broodjeaap.nl